Bingovarianter

Det finns numera flera olika varianter av Bingo, eftersom det har utvecklats under historiens gång. Numera finns även bingo på nätet samt i många olika länder, där den har större fäste i vissa av länderna.

De flesta länderna har sin egen variant och syn att se på spelet, men i stort sett går det ut på samma sak. Att fylla en rad, en bricka eller liknande för att vinna pengar. En av de största anledningarna till att det har växt så stort är för att det är ett mycket mer socialt spel än vad många andra vinstgivande spel är.

Det är dessutom väldigt uppskattat i alla åldrar. Dessa olika faktorer har gjort att det går att spela bingospel online, var som helst och när som helst, så länge man kan koppla upp sig.

bingo-varianter

Tyskland

Runt 1880 talet kom bingon till Tyskland. Nu är Bingo en av de största online-spelen som spelas i landet. Förr hette det ”Lottospeil” eftersom mycket går ut på tur och lottning, som i många andra vinstgivande spel.

Numera kallas det för Bingo i Tyskland, och tyskarna skriker ”Volltreffer!” när de vinner en omgång, istället för att skrika ”Bingo!” som vi gör i Sverige.

Något speciellt för Tyskland och deras relation till Bingo, är att det har använt spelet mycket till att lära barn stavning, matte och dessutom historia.

Detta har många andra länder tagit efter då det har gett bra resultat och samtidigt blivit en rolig inlärning för barnen.

Italien

Det land som anses ha den ursprungliga bingovarianten är Italien. På 1500-talet uppstod det en version som kallades för Lo Giuoco del Lotto D’Italia, vilket på ren svenska betyder ”det italienska lottospelet”.

Trots spelets närvaro så länge i landet är det fortfarande ett av de mest populära spelen, även med eller utan pengar i vinst. Många spelar det endast som ett sällskapsspel, medan vissa spelar det för att vinna pengar och skojs skull.

Den italienska versionen av Bingo är rätt lik den vi har i Sverige, att det lottas ett nummer och om man har det så fyller man i sin bingobricka tills att man har en rad eller hela brickan full.

Den typen av Bingo har precis blivit lagligt att spela i Italien, vilket uppstod av att italienarna spelade denna version illegalt så mycket att staten tillslut legaliserade bingo.

Amerika

Nordamerika har alltid legat i framkanten när det gäller spel man kan vinna pengar på. Dock kom just bingon år 1929, vilket är relativt sent om man jämför med europeiska länder.

Först kallades det för ”beano”. Historien bakom det var att man förr använde kokta böner för att lägga på det nummer som hade lottats ut.

Edwin S. Lowe

Den person som gjorde Bingo populärt i Amerika var en leksaksförsäljare i New York som hette Edwin S. Lowe. Han såg det spelas på en karneval, och efter att hans vän blev så exalterad när han vann och skrek ”Bingo!” istället för ”Beano!”. Det gjorde att Edwin S. Lowe valde att döpa om spelet, som numera har det namnet över hela världen i princip.

Japan

Ett av de länder som i genomsnitt per person spelar mest Bingo är Japan, efter Amerika. Dock kom Bingon ganska sent till landet men det tog snabbt fäste och är nu ett av de mest populäraste onlinespelen i landet. Bingon kom i samband med att online verksamheten inom spel utvecklades.