Svenska bettingsidor & spelbolag

Numera finns det mängder av svenska bettingsidor och spelbolag för dig som är intresserad av vadslagning på nätet. Det finns såväl svenska bettingsidor som bedrivs av svenska som utländska företag. I våra sammanställningar hittar du de bästa svenska betting sidorna.

Svenska bettingsidor

Svenska spelbolag och deras bettingsidor

Det finns flera svenskregistrerade aktiebolag som har en spellicens i ett annat land i EU och på det viset har möjlighet att erbjuda svenska bettingsidor även om det just nu råder monopol på marknaden. Flera av dessa är noterade på börsen där de största är Betsson, Leo Vegas och Cherry. Även företaget som äger Unibet, Kindred, är börsnoterat på Stockholmsbörsen men företaget är inte svenskt. Unibet är även grundat av svenskar som fortsatt äger en stor del av aktierna i Kindred.

Utländska spelbolag med bettingsidor på svenska

Det finns just nu mängder av utländska företag som erbjuder odds för svenskar. Ofta märker man ingen skillnad på om företaget bakom bettingsidor är svenska eller härstammar från ett annat land. De utländska aktörerna har anställt svenskar som sköter det mesta av sidorna i form av exempelvis kundtjänst. Du kanske hört talas om att spel och betting är stort på Malta? Det är här många av de utländska spelbolagen håller hus och tusentals svenskar jobbar för dessa företag där nere.

Förutom de svenska bettingsidor finns det även hundratals spelbolag i utlandet som du kan spela hos. Så länge dessa bettingsidor har sin licens inom EU är spelvinster skattefria just nu. Om du däremot spelar hos spelbolag utanför EU ska spelvinster beskattas som inkomst av kapital. Detta kan röra till det och på Bettingsidor24.se har vi som riktlinje att endast redovisa bettingsidor där vinster är skattefria och sidorna ska dessutom även finnas på svenska för att platsa i våra sammanställningar och topplistor.

Den svenska spelmarknaden idag

Som de flesta vet har statens spelbolag Svenska Spel monopol på den svenska spelmarknaden idag. Detta innebär att det endast är Svenska Spel som har en beviljad spellicens för att erbjuda odds i Sverige sanktionerad från staten. Men det finns ju mängder av andra bettingsidor på svenska, kanske du tänker då. Ja, så är det och det är denna utveckling som staten vill få bukt med genom en reglering vilket du kan läsa mer om nedan. Alla bettingsidor som vi redovisar på vår sida har möjlighet att erbjuda spel för svenskar eftersom de har en spellicens i ett annat land i EU.

Även om rättsläget är oklart kan man konstatera att bettingsidor med en utländsk licens i annat EU-land just nu kan bedriva och erbjuda spel gentemot svenska spelare med stöd av EU-lagstiftningen. Då denna utveckling har föranlett att allt färre spelar hos Svenska Spel, och att staten därmed bland annat går miste om stora intäkter, varför spelmarknaden nu har föreslagits att regleras i likhet med flera andra EU-länder.

Vad kommer hända med svenska bettingsidor framöver?

Som många säkert vet och läst om kommer den svenska spelmarknaden av allt att döma regleras inom kort. Detta betyder att Svenska Spel inte längre kommer ha monopol på den svenska spelmarknaden. Istället kommer alla bettingsidor behöva ansöka om att få en spellicens av svenska staten och de som blir beviljade en spellicens kommer sedan kunna erbjuda spel till svenskar.

Detta kommer leda till att Svenska Spel tappar ändå större marknadsandelar. För att råda bot på det kommer staten istället ta ut en särskild spelskatt av spelbolagens nettovinster, som föreslagits uppgå till 18 %. Även om detta ej är fastslaget och klubbat i riksdagen ännu ser det ut som det finns ett parlamentariskt stöd varför det mest troligt kommer bli av, frågan är bara när.

Vad kommer en spelreglering leda till för svenska bettingsidor?

Såväl svenskregistrerade som utländska bettingbolag kommer ha möjlighet att ansöka om spellicens. Med anledning av att det krävs en ansökningsprocess är det rimligt att anta att mindre seriösa aktörer inte kommer få sin ansökan beviljad, vilket såklart är positivt. Eftersom staten tar ut en skatt tror många även att mindre företag kommer få svårare att hävda sig i konkurresen varför vi troligtvis kommer få se en konsolidering i branschen där börsjättarna förvärvar mindre spelsidor.

Staten kommer sedan vara övervakare av de spelbolag som beviljas licens för att säkerställa att de håller sig inom lagens ramar.

En reglering kommer leda till att det kommer införas riktlinjer för hur alla svenska bettingsidor får marknadsföra sig och kommer leda till en stor förändring för företagen bakom spelsidorna, dock kan du känna dig trygg i att det inte kommer påverka dig som spelare särskilt mycket.